понеделник, 26 декември 2011 г.

Коледа на патешки бутчета


25 декември, 2011

Голямо чудене падна какво точно да сготвим за Коледа. Агнешко не ни се яде, някак си не му е времето; свинско, имаме си го всеки ден; пуйка - иска много заебанция, а накрая бялото месо все става сухо; заек, охххх...
Изведнъж се намеси мъжа!
Патешки бутчета!
Тук ги продават сурови и конфитирани. Разликата в цената е само 60 цента, но във труда няколко часа. Конфитирани, означава, че са приготвени в собсвената си мас дълго време, на ниска температура - между 90 и 135С. Мазнината трябва изцяло да покрива продукта, а дълго време означава от 90 минути до 5-6 часа. В домашни условия тази техника е трудно осъществима, но пък се продават готови конфитирани бутчета.
Изваждат се от опаковката, маха им се мазнината, нареждат се в тавата и айде в сауната!
Аз си добавих една моя измишльотина, която ги прави още по-интересни. Преди да ги мушна във фурната ги мажа със смес от соев сос и горски мед. Мажа на всеки 5-6 минути , така стават карамелизирани и с един наситен тъмен червено-кафеникав цвят. Най-добре им върви комбинацията от сладко и солено, например крема сирене и сладко от ягоди, както беше днешния случай.
За гарнитура направих един карамелизиран ананас, фламбиран с ликьор и зелена салата със орехи и сусам.
Делириум!!!
Само се наложи да направя още хляб, че коледния свърши. Реших да са питки, ей тъй, да е по-различно.

 Вечерта ни чакаше една фантастична торта Цезар. 
Свеки я майстори няколко дни. Днес я покри с бити белтъци за коледната коронация и й се насладихме както подобава.

Постните ястия бяха паркирани в хладилника, за да чакат по-добри моменти.
Утре пак е празник, пак ще се яде...
Ох... И така чак до догодина!