петък, 13 юли 2012 г.

Скумрия мечта


13 юли, 2012
Скумрия мечта

Правя скумрията и си мисля как хич не ми се пише напоследък. Целия ми инат си отиде на кино.  Не можах да издържа цялата година. Все още обаче си записвам какво съм готвила. И това ми помага да си спомня долу-горе какво се е случило този ден.
Днес е ден за риба най-после. На рибния щанд имаше едни доста големички скумрии и аз си прибрах две за в къщи. И си спомних за скарата на терaсата, когато живеехме в студенски град на последния етаж.
Скарата не се мърдаше от там. Лете, зиме, все нещо запеквахме на нея. Имаше един период, някъде около моята бременност, в който за закуска си хапвахме редовно печени филийки на скара с печена сланина. Толкова сладко ни беше с мъжа, че повлякохме бързо няколко килца. Аз и заради бременноста, а той от съчувствие;)
Скарата си беше от най-просите, от онези старите с извитите реотани и само  една едра решетка отгоре. Контактът беше щекер и се разпадаше, но това не ни пречеше да я експлотираме до дупка!
Що сланина и кренвирши се опекоха на тая скара. До пържоли и кебапчета не се стигаше, че бяха гладни студенстки години. И тогава беше пак криза. От онези, страшните. Дето има на масата само хляб и сланина. НО пък колко сладко ни беше! Млади и щастливи.
Скумрията уж по принцип е мазничка, но ако се полее със зехтин Омегата й става от 3 на 6. Че и на 9! Много си отиват. А като се добави розмарин и чесън, става ох...

Свеки беше една от първите, които ми отвори очите за комбинацията на тези две миризми.
Рецептата е следната:
Малко пресен розмарин, една скелидка или две чесън, пресен магданоз, лъжица вегета, черен пипер и лимонов сок. А може лимоновия сок да се сложи след изпичанено. Всичкко се счуква едно по едно в чукалника и последно се добавя лимоновия сок. Рибата е добре да е цяла и да й се направят рачзези от двете страни, за да попие миризмата. Като се натърка хубавичко се полива със зехтин и се оставя да постои поне час.
После само се лепва на скарата и се сипва бирата! На силен огън за малко време, да замирише на изгоряло отвън, а отвътре да остане сочно. И като се опече, пак може да се полее със зехтин.
За жалост нямам такава скара тук. А каквото имам не става така, както на онази с голия реотан. 
Скоро видях на щанда на един магазин, забравена в един ъгъл една подобна скара. Май ще отида някой ден да я спася. Ако не я изхвърлят до тогава! Но да си призная честно, онази скумрия, дето направи свеки преди толкова много години, още я помня. И тайничко си мечтая някога да мога да постигна същия резултат.
Ех, скумрия мечта!