вторник, 7 февруари 2012 г.

Пушена сьомга с черен хайвер


6 февруари, 2012

Наглезих се като за Оскар! Нищо, че няма да видя ни "О!"
Пушената сьомга е едно от лбимите ми неща. Още оня ден купих една доста изгодно, половината я направихме на плоча, а другата половина я опуших.
Тази техника я научих като дойдохме в Испания. При нас не се пуши, а в Сърбия си имат пушилни, ама истински, на село! Тук метода е значително по-прост.
Има си специална сол, която е пушена и има малко захар. Има повече отколкото на мен ми харесва, затова винаги я смесвам с обикновена морска сол или със сол за печене на фурна (която пак е морска сол, само дето е по-влажна).
Почистих още онзи ден сьомгата, без да й махам кожата и я покрих отгоре и отдолу с тази смес от двете соли. 
Така остана 24 часа. Като я изрових от солта беше станала на подметка. На две подметки.
 Измих я нежно, подсуших я и я завих в прозрачно фолио. 

Така престоя в хладилника още 24 часа. През това време се разпределя солта по цялата дебелина на сьомгата. 
Така след два дни облизване, най-после имах моята собствено пушена сьомга. Различава се значително от тази, която продават по магазините. Онази е много по-мазна и като че докарва на сурово. А моята става  стегната. Като филенце!
Днес се вдъхнових от резултата и направих едни хапки като за коктейл!

Описвам ги подробно, за да мога да си гиповторя някой ден, а това сигурно ще стане!
Малко парче марулка завих на фунийка, в нея сложих парченце сьомга, намазано с мъничко уасаби. В образувалата се фунийка слагам сос от крема сирене (крема сирене, сол, черен пипер, лимонов сок, копър и зехтин). И на финала, като тичинки на цвете, сложих черен хайвер. Всико това го защипах с клечка за зъби и наредих в чинията за сервиране. Поръсих от горе с много малко сол, лимонов сок, копър, черен пипер и го полях с тънка нишка зехтин.
Резултата беше като за кино! Първа лига! Както би казала свеки.
И не ми стигна една чиния, ами направих ще няколко за десерт. Невероятно!!!! Наистина!!!
Утре пак ще направя!!! И за обяд и за вечеря!!!!!