вторник, 25 октомври 2011 г.

Китайска бърканица с ориз


17 октомври, 2011

Днес е тежък ден. Сутринта среща с Кали, после пазаруване и най-после започвам репетиции. Трябваше бързо да сготвя нещо за момчетата. Една китайска бърканица с бял ориз.
Тая бърканица е едно от малкото неща, които правя по рецепта. Е, импровизирам понякога, но  повечето пъти я правя дословно.
Кубчета месо от врата. Аз нарязах около 400 г и им остана, значи може и 300 г. Другото е : лук, джинжифил, соев сос, вино, цвят анасон, захар, бульон и олио.
В малко силно загрято олио се сипва захарта (около 2 супени лъжици). Когато покафенее, се сипва месото. Запържва се от всички старани. Прибавя се лука, джинжифила и анасона. Така подправките се сгряват на по-висока температура и пускат повече миризма. След като омекне лука се прибавят соевия сос и виното (долу-горе по 2 супени лъжици). Пресипва се в дълбок съд, долива се бульонче (може и вода) и се остава на тих огън околко час.  Накрая се коригира на сол. Обикновенно не иска, защото соевия сос е солен, но това е вече въпрос на вкус. Може да се сгъсти с нишесте и вода, но не е задължително.  И това нещо с бял ориз се е утепало!
Оставих го само да се готви и избягах да репетирам. Че после и на рисуване, и хляб трябва да правя за Алек за сандвичи и ... Ох, няма край. А кога ще чистя? Няма да чистя.