16 юни, 2012
Имах в
хладилника кори и реших най-после да ги направя, докато не са мухлясали
или превърнали на юфка.
Мислех си
какво да ги правя и си спомних, че детето изрази мнение, че комбинацията спанак
със сирене изглеждала интересна за баница. Никога не съм правила баница със
спанак, защото не я обичам, но сега, детето щом се интересува, ще покажем. Нали не е расъл в България, незнае що е то
баница със спанак и сирене! И понеже са готови кори, по-добре е да е гибаница.
Това е
сръбският вариант на баница с яйца. Свеки я прави много често и винаги
импровизира. Когато я направи за първи път преди много години в нашата къща, я
попитах за рецептата, защото много ми хареса. Оговорът беше кратък и ясен:
-То... за то
нема рецепат. Само треба да е течно, та да е сочно.
Аха! Течно
значи. И аз така, започнах да пробвам - само течно да е.
С годините
"пробване"се оформи долу-горе следното:
3-4 яйца,
долу-горе 250 г кисело мляко, а може и 50-100 мл прясно (но на мен ми сладни от
него), малко сода (или бакплувер), сирене (може смес от сирене и извара, за да
е по-леко на вкус), малко сол, 3-4 супени лъжици олио и, по желание, 2-3 супени
лъжици брашно (ако се прекали с течното). Отдолу се маже с олио и се нареждат
няколко кори, които също се мажат с олио, абе да е мазничко, че да стане
хрупкаво. И сега най-забавната част! Кората се потапя, намачква се в сместа и
се слага на купче в тавата, до нея следващата и следващата... Така, докато
почти се свърши сместа. После се завива със стърчащите краища на долните кори и
отгоре пак се слагат няколко кори, намазани с олио. Последната кора се намазва
обилно с олио или се обира, по-точно обърсва останалата част от сместа. И се
набръчква, за да е по-интересно. Изобщо гибаницата е импровизация и страст!
И сега, за
да демонстрирам на детето как изглежда комбинацията сирене-спанак ( досега
познава спанка само с ориз и кисело мляко, горкото), прибавих върху натопените
в сместа мачкани кори и спанак, замразен на бучки, за по-лесно.
Изпече се
гибаницата за около 45-50 минути на 180 С. Защо толкоз много? Ами заради
замразения спанак. Иначе трябваше да е за 40 минути, ама му дадох повече време.
Стана сочна, не толкова, колкото я прави свеки, но добре.
Знам, че
детето не обича гибаница толкова, колкото дърпаната баница, защото не обича яйца
и прясно мляко, но имаше друга важна причина да я направя - имаше една кутия за
връщане. Беше дошла с една испанска тортиля и все не намирах с какво да я
напълня и да я върна на стопаните й. Нали което е дошло пълно, пълно трябва да
се върне. Ако не се хареса гибаницата, заминава с кутията заедно към испанската
къща от където е дошла. Знам, че на тях ще се хареса. А пък и да не се хареса,
аз няма как да го разбера, нали не ги познавам, хе-хе!
А и трябваше
да разчистя най-после хладилника от тези пакетчета полу-отворени,
полу-забравени.
Докато моите
мляскаха гибаницата, седнах най-после да разуча каква е разликата между
гибаница и бюрек на сръбски и какво е точно бюрек на български. И след четене и
чудене стигнах до следния извод:
Бюрека на
сръбски, а и на турски, е долу-горе това, което ние, българите знаем като
баница - без яйца, само сирене или друга плънка и много олио, мазничък е. А
сръбската гибаницата е това, което ние, българите обикновено правим с купешките
кори - смес от яйца, сирене, прясно мляко, олио, сода, но се топят корите в
сместа, а не се нареждат и после заливат. А това, което ние знаем като бюрек
(например чушки-бюрек или патладжан-бюрек), няма нищо общо с турския или
сръбския бюрек. Това е нещото, пълнено с яйце и сирене и после панирано (може
да се пържи или пече).
Оказа се
просто. Май... Само, дето на сръбски, на български и на турски бюрек не е
баница. А гибаницата е баница, а бюрек не е баница. Лелеееее, каква бъркотия!
Отказвам се...