вторник, 7 февруари 2012 г.

Пиле с мандарини (щото нямах портокал)

4 февруари, 2012

Това ястие е страхотно!!! Ама страхотно, наистина! От тези, които можеш да ядеш всеки ден в продължение на месеци, че и години!
Ядохме го за първи път в Хонг Конг. Бяхме на турне почти месец и там, където бяхме настанени, си беше чисто и просто търговски център. Но не като нашите молове, а цял квартал, голям колкото град,  един огромен търговски комплекс. На всяка улица, на всеки ъгъл, всяка сграда е магазин на няколко етажа, в който някой нещо продава и има кой да го купи.
Освен магазини имаше и безброй ресторанти, където храната беше от хубава по-хубава. Дори в най-грозничките. За дните в които бяхме там, само два пъти повторихме заведение и то беше защото много ни хареса яденето. Едно от местата беше един виетнамски ресторант, където ядохме това кулинарно чудо, което беше обявено като "пържено пиле с портокал".

Цялата философия е да се пържи в дълбоко олио на висока температура. Аз, обаче като нямам фритюрник, ми се наложи да го пържа в една малка тенджерка. Малка, за да загрее много и бързо и, тенджерка, за да е дълбоко. Със сигурност във фритюрник резултата би бил къде къде по-добър, но нейсе... и, понеже нямах портокал и не ми се ходеше до магазина, реших да оползотворя три забравени мандаринки.
Месото е от бутчетата на пилето, обескостено. Там беше пържена цялата пържола с кожата и после нарязана на парчета от по около 5-6 сантиметра. Аз обаче, заради малките размери на тенджерката, се наложи да го нарежа предварително. И махнах кожата, за по-диетично. 
Осолява се, слага се черен пипер, малко вино и соев сос. Трябва да стане сочничко. Тогава се засипва с царевично нишесте. Овалва се хубаво така че да има тук там сухи места, тук там гъста кашичка. Това позволява да има различни текстури - едната хрупкава (от кашичката), а другата хрускава  (от сухата част).
Предварително се приготвят резенчетата и сиропа от мандарини.
Обелват се мандаринки (или портокали, но аз нямах) с нож, махайки и бялата част на кората. После с много остър нож се отделаят резенчета, като се заобикалят ципите. Отделно се изстискват още две мандаринки (или един портокал). В тенджерката сложих равно количество захар и сок. Като се сгъсти го махнах от котлона.
Като изпържих пилешките хапки, ги изцедих на кухненска хартия, за да се махне излишната мазнина и след това ги наредих в чинията за сервиране. Отргоре наредих резенчетата мандаринки, поръсих със сусамово семе и соев сос (Heinz) и чак тогава залях със сиропа.


Задължително се яде топло!!! Като изстине, губи целия си чар.
За гарнитура направих свежа салата леко подправена с уасаби, джинджифил, зехтин и соев сос. Бял ориз направи чудесна компания на цялата тази симфония от вкусове.
Изядохме всичко!!! До край!!!
 И с умиление си спомнихме дните прекарани в Хонг Конг по неговите пъстри улици!