вторник, 25 октомври 2011 г.

Пържоли на вятър


15 октомври, 2011

Днес е прекрасен ден, слънчево и тихо. Решихме да ходим да ядем на теферич. Ама какво?
Едно голямо парче свинско филе. Нправих му разрези на карета и го намазах с подправки за скара и малко олио. Запекох го от всички страни на плочата. Хвана чудесна коричка. Да, ама отвътре е сурово. На филето лошото му е, че е много сухо и почти безвкусно месо. Затова всички подправки са му добре дошли. Туранах го в печката за 15 минути, но като го разрязах пак беше розовичко. Еми, на парченца и на плочата. За нула време стана. Само му прибавих мъничко парченце масло и в кутията. Така се омеша всичко.
Целия аромат дето беше останал по плочата го използвах да пекна на него картофките. Те преди това минаха цели, необелени през микровълновата и после нарязани на дебели филийки се пльоснаха на плочата със сол и намазани с олио. Станаха много вкусни.
Но днес звездата на масата беше патладжана. Двата патладжана,необелени, опечени цели във фурната. След това ги обелих и ги нарязах на ситно. Подправих ги със счукан чесън, сол, много оцет и зехтин. Липсваше им нещо... За да се омекчи малко вкуса на патладжана прибавих крема сирене. Стана супер салатка. И за капак малко едро счукани орехи. Става за ракийка, а и без ракийка е супер. Хареса ми тази рецепта. Ще си я запомня и ще си я повторя някой ден.