вторник, 25 октомври 2011 г.

Мъжки манджи (карамелизирана сьомга)


19 октомври, 2011

Днес пак нямам време за импровизации. В Лидл имаше страхотна сьомга и направо си беше грехота да не го взема. Купих най-малкото парче, разбира се, и пак има за три манжи. Една част отделих за мочетата за днес да си карамелизират. Това и Алек се научи да си го приготвя, така че съм спокойна. Друга част сложих в опушена сол, за утре е готова. Обожавам пушена сьомга. В неделя имам рожден ден, така че ще ми е подарък. И третата част е тази олколо костите, което ще стане на пастет от сьомга. Идеално аперитивче. Купих и един фантастичен огромен рак пак за рожденния ми ден. Само го сварих и го оставих да го мисля как да го приготвя.
Та за днес нещата са простички. Сьомгата я нарязах на парченца, подправих я с черен пипер и сол и я овалях в смес от счукан сусам и галета. Така остава да чака момента на ядене, когато само се слага на сух тиган и лек огън, зада може да си пусне собствената мазнина. Когато имам време преди да сложа рибата, слагам кожата, нарязана на парченца. Тя пуска доста мазнина и така се съкращава процеса на печене на рибата. Когато парченцата са покафенели от всички страни, се прибавя соев сос Heinz. Защо? Защото има повече захар и тя се карамелизира. Венага се маха от огъня. Рибата става тъмно кафява и изключително вкусна. Тази рецепта е моя измишльотина и много се харесва на всички в семейството.  Единсвено важно е да се приготви малко преди да се консумира. Само тогава е хрупкава от вън и сочна от вътре. После омеква и изсъхва. Сьомгата си пуска сока, който се попива от галетата и така вкусът се променя доста. Но и студена е вкусна, просто е различна.
От остатъци от други яденета набързо забърках една супа. Тази тактика е доста полезна когато се чудиш какво да правиш с хилядите малки кутийки в хладилника, които са останали от други яденета.  Една приятелка се майтапеше, че с картофи всичко върви. И така си е! Сложа всички остаъци в тенджерата, малко вода, един картоф и да се свари. След това се минава през ножа на миксера и става чудесна крем супа. Ако трябва да е повече, слагам, повече вода и Вегета и стават всичките с неповторим вкус. В буквалния смисъл на думата. А може и без картоф! С фиде също става. С една дума, спасява се положението винаги.  Аз подготвих основата, на мъжете оставих изпълнението.
Като се върнах имаше 4 - 5 нещастни парченца сьомга останали в една малка чинийка. Аз пък си мислех, че ще има и за мене за вечеря. Значи справили са се. Така, така. Няма все аз да съм на мушката.