събота, 28 април 2012 г.

Бодлив морски рак


27 април, 2012

Днес детето пак го няма. И аз много късно се реших да готвя нещо. Днес е петък и идват пресни морски прудкти.
Гледам докарали пресни морски раци, от бодливите. Нямат много месо, но са изключително вкусни.
Има общо взето два основни начина за готвене на раците. Времето за варене варира в зависимост от големината им, но не бива да бъде повече от 10 минути. 15 ако е много голям рак.
Единият начин е, ако е жив още рака, се слага в студена вода. Казват, че се прави за да не се стряска животното. Това важи особено за охлювите. Месото не се стяга, а остава по-меко. Така казват. В бульона се слага доста морска сол, дафинов лист, аз сложих листа от целина, малко черен пипер. Не много неща. В момента на завирането се засичат 5 минути, рака се вади и се слага в студена вода, за да се спре процеса на варене. Така месото остава сочно и леко.


Другият начин на варене е като първо се остава да заври бульона. Слага се животното, което е вече мъртво, оставя се да ври 2 минути на силен огън и се изключва котлона. Оставя се да постои в горещата вода, за да поеме целият вкус на бульона. Не повече от 10 минути. Ако са повече раци, повече време, но не много, за да не стане сухо месото.
Не знам кой от двата начина е по-добър. Мисля, че разликата в резултата е минимална. Най-важното според мен е да не се вари много. По-добре да се извади преди, отколкото след.
Аз днес го направих по първия начин. Животинчето още беше живо, макар че едва мърдаше милото,  беше ми мъчно за него. Мислех си, че така като се затопля водата малко по-малко, по-малко ще се мъчи. Кой знае дали е така? 
Нали сме си самички с мъжото, никак не бързахме. Отделих месото от основата, смесих го с това от главата, сложих лимонов сок, магданоз, сол, черен пипер и едно ситно накълцано варено яйце. Седнахме си кротко с другарчето и си сипахме по чаша винце. Зяпаме телевизията, чоплим си рачето и така.....цял час. Добре, че не бяхме гладни. Рака не е ядене за гладни хора!