вторник, 1 май 2012 г.

Good people for а good cause


1 май, 2012

След вчерашния страсиращ работен ден, днес съм в заслужена почивка. За обяд бях предвидила бон филе със зеленчуци в сос карбонара. Празнично! Имаше и супа, и салата, ехееее... 
НОооооо, бонфилето този път стана вълшебно. Ядях си го и си го хвалех самичка.
Направих го цяло, оваляно в подправки -кимьон, кориандър, черен пипер, лют червен пипер, шарена сол, риган и една супена люжица брашно. Брашното е важно, защото помага да се образува една ароматна корика, която запечатва повърхността на месото и така не му излизат соковете. Намазах месото с олио, а не плочата. На плочата само сложих морска сол. И така го обръщах от време на време. Даже накрая изключих и го зарязах. Мислех си, ако като го нарежа се окаже, че не е опечено отвътре, ще върна парченцата на котлона за малко. Но не! Беше съвършено! Розовичко, без да е  сурово, сочничко, нежно. Хрупкавата коричка му придаваше много сериозен характер, но за малко.
Зеленчуците, въпреки че бяха прости зеленчуци, не останаха по-назад. Сложих ги на тигана с много малко мазнина - лук на едро, моркови на колелца, патладжан и чушки на пръчки, тиквички на колелца. Всичко долу-горе в еднакви количества. Задушиха се под капака с малко сол и когато поомекнаха, прибавих сирената. Онзиденшната комбинация много ми се хареса, така че реших да я повторя: сирене Фета, топено сирене (лайт) и течна сметана. На финала една голяма шепа настърган пармезан. Станаха за чудо и приказ и, което е по-важното, комбинираха чудесно с филенцето. Че даже и със скучната зелена салатата.
Истински празник за небцето. Рецепторите ми се наситиха и чак до утре има да са мирни.
Вечерта от остатъка направих едни спагети за детето. Същото, но сервирано по друг начин - зеленчуците и месото нарязах наситно, прибавих ги към спагетите и готово! Отгоре малко пармезан и край!
И пак остана една порция.
Винаги остава една порция, сякаш някой не е дошъл на обяд, а сме го очаквали. Мислех си дали не мога да си осиновя някоя бабичка, дето живее самичка и неможе или няма кой да й готви. Така и така остава, да й го дам на нея. Вместо да се чудя как да го довършвам на другия ден! Ще взема да помисля по въпроса.
Онзи ден гледах по новините за един човек в Полтугалия. Останал без работа, фалирала му фирмата и взел да се чуди какво да прави. И решил да събира храната, която изхвърлят ресторантите и да я носи на бездомните хора. Такива, като него, без работа и без подслон. И така, вечер се събират хора, доброволци, все такива като него, безработни, обхождат ресторантите и събират храната, която така и така ще изхвърлят. После идват други хора, пак доброволци и я разнасят по местата, където ги чакат други такива хора, безработни и бездомни.
Организирано перфектно!!! Без да получават ни цент за това! Но имат храна, имат подкрепа, могат да оцелеят.
Останах с отворена уста...
Колко му трябва на човек? Късче хляб и друг човек. Изхвърляме тонове храна, особено ресторантите и хипермаркетите. Защо??? Защо не можем да се организираме и да преразпределим  тези прости благинки? Защото няма да получим възнаграждение за положения труд? Но какво възнаграждение? Пари? Парите не се ядат!!! А храната се изхвърля. Та тя вече е платена. Ние сме си я платили и то няколко пъти!!! По най-различни начини. Защо тогава позволяваме да се изхвърлят нашите собствени пари? Защото, технически погледнато, това са И нашите пари.
Трябва да се измисли нещо по въпроса. Мисля,че е крайно време, простите добри хора да вземат съдбата си в собствените си ръце, загърбвайки големите с парите. Защото големите с парите от както се помня само ме лъжат и крадат! С моето собсвено съгласие....
Но ми се струва, че на това време му идва краят........
"Good people, for а good cause" се казваше в един стар филм. А защо да е само "на филм"?...