понеделник, 5 март 2012 г.

Паста от грис и тревички


4 март, 2012

Днес пак даваме заето... Цял ден ни приемаме ни предаваме. Изсмука ни този театрален панаир!!! Сега стоим безучастно на дивана и гледаме тъпо в телевизора. Нищо не искам да правя, никъде не искам да ходя. Неделя е. Няма смисъл...
За обяд трябваше да спретна нещо на бързо. Супичка и пържоли от свински бут със салата. Изхитрих се да ги направя фини фини, за да могат да се опекат бързо, че не ми се занимаваше. Супата беше няй-обикновена крем супа от зеленчуци. Стана супер. От ония, неповторимите.
Вечерта,за да се раздвижа малко се заех да направя на детето нещо по-интересно. И затовва, и защото нямаше да има достатъчно хляб за сандвичи утре.
Гледах в едно предаване, че италианците били слагали малко грис в тестото за пици. Малко, една -две шепи. Аз пък си помислих, е мога да направя паста от грис. Е, сложих и малко брашно, че то иначе става съвсем на трици. Едно яйце, малко риган, мащерка и магданоз, сол и миничко зехтин. Почти по равни части грис и бяло брашно. Замесих едно много яко тесто, толкова яко, че едва се мачкаше. Направих го на маркучета и започнах да си режа парченца и да ги валям с ножа. Този вид паста (макарони) си има име на италиански, но не го помня.

Най-интересното беше откритието, че станаха много вкусни. Гриса придаде една много любопитна консистенция и вкус. Почти хрупаха в устата. Сосчето беше обикновено.
Само, че предварително запекох бекончето и наденичката, нарязани на много ситно. Те пък като взеха да лепнат. Много ми е кофти едната тенджерка и ще я изхвърлям вече. Но от това залепване и препичане, се образуваха едни мнго любопитни чернички точици. Придадоха на яденето много селски вид. Допълних соса със смес от крема-сирене, синьо сирене и пармезан. Черния пипер задължително се представи на първа линия. Малко пармезан отгоре, колкото за красота и КРАЙ.

Синът яде и мълчи.
-Е?
-Много вкусно!
-И?
-Много...
-...
-Много ми е....
-Айде сега!
-Ще го изям!
Така разбрах, че ако се прави пастата от смес от грис и брашно, става по-тежичка и соса трябва да е по-лек, за да се компенсира. Иначе става много сериозно ядене!
Добреееее, пробвахме, прекалихме и ще го запомним!!!