19 март,
2012
Знам, че
имам зеленчуци, ще направя манджа, но въпросът е с ориз или с картофи. Вечният
въпрос! Ориз или картофи. Абе, замислих се. Гювечът незнам какво е точно. Знам,
че се слага всичко, каквото имаш, затова се казва гювеч. Но ако се направи с
ориз, е славянски гювеч. Ако е с картофи, е яхния. Къде е тогава гювеча???
Разкъсваха
ме тия мисли, чудех се как да сготвя, кое да сготвя и пред погледа ми се мярка
мъжът! Ето кой ще ми реши проблема! Надавам вик за помощ:
-Мъже,
помогни ми бе!!!!
-Кажи!
-стресна се пък той, като че ли става въпрос на живот и смърт.
-Какво да
сговя, кажи! Помогни! Зеленчуци с картофи, или ориз със зеленчуци. Има хубав
хляб...
-Картофи -
не ме остави да се доизкажа, явно от страх да не се улея в обяснения.
-Оф,
благодаря!...
-Това ли
беше?
-Да. Айде,
чао, че имам работа!
Толкоз.
Какво да се обясняваме повече?! Започнах да режа зеленчуците и се сетих, че за
мен тази манджа е супер, с моите вегетариански помисли напоследък, но момчетата
нещо месно трябва да хапнат, мъжа не толкова, но детето сега расте, трябват му
клетки! И то много!
Не ми се
ходи до магазина, я да надника в склада. Някаква замразена кайма стои в ъгъла
от баяяяя време. Айде, вън! Смелих на
ножа лук и добавих 2/3 от месото и също го смелих. Стана на сива каша. Защо
така? Нищо не ми беше ясно, кое й даде този грозен цвят? Добре че като се смеси
с останалото месо и като се опече, няма да има и помен от тази грозотия. Бързо
подправките, че ме дразнеше даже миризмата на месо!!! Направих им едни
пльескавици, да се радват. Гювеча се печеше във фурната на спокойствие и чакаше
момента си.
Това ни беше
обяда, никакви супи, ни салати. Само добавих една лъжица бито прясно сирене,
за да освежи картинката. Изобщо не е традиционно, но пък е вкусно и здраволовно! Пък!!!