вторник, 13 март 2012 г.

Мерлуза в торбичка


13 март, 2012


Вчера синът каза, че отдавна не сме яли риба и днес казах, че отивам на риболов.
Налових една мерлуза, прясна и евтина, от любимите ми. Как да я приготвя?
Още докато стоях на опашката и го мислех. Мерлузата е лека, но скучна на вкус риба.
Много отдавана не съм пържила голяма риба.
Гледах едно предаване, в което се обясняваше една стара английска рецепта за панирана риба и между другото се споменаваше, че преди много години панировката не се ядяла, само служела да запази соковете на рибата. Колко са били умни хората преди години. Знаели са, и то без да им го каже някой умник учен, че панировката съдържа вредни неща, неподходящи за ядене. Но после дошла индустриалната революция и с нея и глада. И така, хората започнали да ядат каквото им падне, само и само да се застрахова за гладно време. И така до днешни дни.
Не от глад, а заради примамливия вкус на пърженко, ми харесва панираната риба. И най-много ми харесва панировката брашно-яйце-галета.
И днес хич не се замислих. Панирана ще е. И вредна! С галета. Никак не е най-здравословния начин, но какво пък! Веднъж на толкоз много време, може!
Открих един много интересен начин за паниране с брашното и галетата. В торбичка! Слагат се две супени лъжици брашно в торбичката и парчетата риба отгоре. Защипвам торбичката, така че да стане на балон и тръскам, тръскам. Предимството е, че се използва много по-малко брашно. После процедурата с яйцето е нормална, но с галетата се повтаря същото като с брашното. Айде, пак в торбичката! Супер става! Отрих го и му се кефя! С брашното го видях в едно предаване и си помислих, че може би може да се приложи и за галетата. И стана! Чисто, просто, економично и много бързо!
Интересен беше доматения сос.

Направих го от лук, чушки, моркови и домати от консерва. Оставих го да къкри половин час. Сложих му риган и мащерка и замириса на България. После го минах през ножа на миксера и стана сосче като за бебета. Детето не е особен любител на рибата, така че гледам да я направя колкото се може по-привлекателна. А с това сосче съвсем се получи комбинацията. Трябва да я запомня. Да де, записана е.