вторник, 27 март 2012 г.

Манджа с (без) пържени филенца


26 март, 2012

Понеделник. Уж било почивен ден за театрите. Ами! Толкова работа се струпа наведнъж, че чак към 2 часа се усетих, че трябва и да готвя, защото няма нищо за обяд.
И пак вечният въпрос - КАКВО?
Извадих набързо всички зеленчуци и тенджерата с бульона от пуешката супа. Само я сложих на котлона и започнах да режа и да слагам. Патладжан, чушка, лук, моркови, картофи, гъби. И после тревите - мащерка, риган, юзум. Една консерва от домати бе прибавена малко по-късно и малко доматено пюре. Постна манджа. Имах нужда.
Размразих някакво месо за детето. Оказаха се филета от свинската плешка. Добре. Реших да го направя по китайски начин, само че с бг вкус. Минавам филетата през брашно в торбичка и ги изпържвам на силен огън, за да не стават мазни. После се режат на парченца и се припавят към манджата да поврат малко и да си пуснат сока и гъстината. Манджата беше приготвена без мазнина, така че единствената мазнина щеше да дойде от пърженото месо. А брашното щеше да помогне да се сгъсти леко манджата.
Това беше плана.
ОБАЧЕ. Пристига сина и ме вижда, че пържа месото. Хлъцна!
-Чакай, чакай! Оооо, това е вкусно топличко!
-Не е топло, пари!
-Ау!!!
-Казах.
-Какво ще го правиш?
-Ще го сложа в манджата.
-Неееееее. Ще му се развали вкуса!
И не го сложих. Оставих го да си отцежда мазнината на кухненската хартия.
Постна манджа и пържено месо. Хе! Да му е сладко. Обаче полюбопитства да види какъв би бил резултата, ако ги бях сложила вътре. Топна едно парченце, поразбърка и опита.
-Не е токова зле, колкото си мислех, че ще е.
-Нали? Нищо друг път.
Хапна и избяга.
Започва да му се формира вкуса. И това ме радва. Отворен е за нови вкусове, за рискове, за провали. Ами да! Сега си спомням, че преди много години, беше малък, събираше погледите на всички в хотелите, когато си слагаше за закуска, чорисо (испанската наденица с червен пипер) с мед. Измисли си го, пробва си го, хареса си го и си го ядеше всеки път като имаше случай. За ужас на всички гости на хотела!
Никога не сме го спирали. Да пробва, така се учи човек.