петък, 18 ноември 2011 г.

Рибена супа за болен


16 ноември, 2011

Пак сме на остатъци. От вчера.
Всъщност като си помисля, в остатъците няма нищо лошо. Даже напротив. Спестяват ти много мислене. Просто отварям хладилника и изваждам каквото е останало от вчера. Всичко може да се използва, само да му се смени вида, за да не е скучно.
Днес например останаха костите от рибата и главата.
В началото казвах да ми ги изхвърлят, беше ми някак странно да готвя кости и глава, все едно е храна за котки! По-късно, като започнах да гледам разни предавания по телевизията и попорочетох малко, рабрах, че най-ценните вещества на рибата са й в костите и кожата. Основно желатина и рибеното масло. Тези вещества ги извличат от рибни отпадъци и други разни неща, и ни приготвят едни лъскави хапчета, много красиви на вид и лесни за консумация. Дотук всичко добре, стига да не струваха майка си и баща си!!!!!!!!
Та, аз като гледах разни образователни предавания и документални филми, разбрах къде му е цаката на това да как да не пръждосаш всичките тези ценни вещества, които ни е дала природата.
Рибата е много деликатен продукт!
Деликатен в смисъл, че няма нужда от много температурно мачкане. Губи всичките си ценни качества. По принцип рибата, ако е прясна, може и да се яде сурова. Така всичко е натурално. Малко лимонче, малко черен пипер, защо не и малко соев сос, който веднага и дава характер. Да постои половин час и айде, на салата с краставички! И маслини! И лук! И ПЕЧЕНИ ЧУШКИ! Всичко прясно!
Това за месото добре. Обаче костите са друго нещо.
10 минути! Не повече! Започва се от студена вода, със сол (ако може морска) на много слаб огън. Когато започнат да се оразуват мехурчета, които леко се издигат нагоре и се пукат на повърхността, значи водата е достигнала 80`C. Това е темпертурата, на която се извличат всички ценни съставки на рибата, без да се опропастяват. Не й трябва варене. Само докато постои на тази температура 10 минути, вече се сварява. Допълнителното варене само опропастява работата. И тогава трябва да ходим в магазина да си купим от онези скъпите хапчета. Не съм против тях, не можеш всеки ден да ядеш риба! Но защо пък да се пропилява това, което ни е дадено?
Така получения бульон има наситен и свеж вкус на риба.
За да се направи супата, само трябва да се добави лук, червен пипер, доматено пюре и самото месо от костите, изчистено разбира се! Цялата тази армия от зеленчуци може да се допълни и с други, може да се запържи предварително в малко олио, а може и само да се свари в малко водичка.  Може после да се смели с ножа на миксера, за да стане по-гъстичко. Техниките са без значение. Най-важното е да е вкусно, да докарва на риба с домати, леко да киселее и да има черен пипер! Подходящи подправки са дивисила и естрагона. Но също става и розмарина, а защо не и чубрицата и юзума, нали вървят с доматите?
Най-идеалната агрнитура са варените макарони. Чудесно омекотяват киселината на доматите и вкуса на рибата.
Аз си сложих и много люто, да се сгрея и изпотя, че да ми излезе болестта през порите!
Това боледуване се оправих само с мандарини, прополис, витамин С, мед и аспирин. Никакви други химии! 
Айде, наздраве!